Wordpress nedir? Web sitelerinin kurulması hem kişisel anlamda hem kurumsal anlamda yoğun bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. WordPress, web sitelerinin hazırlanabilmesi için kullanılan içerik yönetim sistemidir. WordPress, söz konusu web sitemizin içeriğini internet bağlantısı aracılığıyla bilgisayarınızdan, tabletinizden ya da cep telefonunuzdan düzenlemenize hizmet eder. WordPress’in içerik yönetim sistemleri arasında kullanılması en kolay ve popüler olanı olarak tanımlandığına bile rastlanmaktadır. Bu çerçevede, WordPress web sitelerinin hazırlanması konusunda yaygın olarak kullanılmaktadır. WordPress ile kurulabilecek web sitelerinden bazıları: Kurumsal web siteleri, blog, forumlar, haber portalları, online rezervasyon gerektiren web siteleri, YouTube gibi medya siteleri, online dergi web siteleri, iş bulma web siteleri, online satış web siteleridir.
WordPress ile Web Sitesi Kurmanın Aşamaları
WordPress ile web sitesi kurmak için öncelikle kurmak istediğimiz web sitesi hakkında düşünüp karar vermeniz gereklidir. Örneğin, otel rezervasyonu sağlamaya yönelik bir web sitesi kurmayı mı düşünmektesiniz yoksa kişisel bir blog oluşturmayı mı amaçlamaktasınız? Web siteniz hangi kişilere/topluluklara hizmet etmeyi hedeflemektedir? Bu hususlar, web sitesinin içeriğinin belirlenmesi açısından temel niteliktedir. Bu anlamda, değişmeyen husus, her türlü web sitesi kurulumu için öncelikle bir “domain” (alan adı) ve “hosting” (barındırma hizmeti) edinmeniz gerektiğidir. Alan adının söz konusu web sitesini kurmanızla ilgili markanızı temsil edecek olmasından dolayı özenle seçilmesi lazımdır. Bu anlamda, akılda kolay kalan kısa bir alan adı seçmek avantaj sağlayacaktır.
Sonraki aşamada, seçtiğimiz alan adının kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu kontrolden sonra alan adı başkası tarafından kullanılmamaktaysa, alan adınızı kayıt etmeniz lazımdır. WordPress ile web sitesi kurarken hem bu alan adına ve web sitemizin yayında kalmasını sağlayacak barındırma hizmetine ücret ödenmektedir. WordPress 'in avantajlarından bir tanesi kurulması için hiçbir kodlama gerekmediğinden, Word, Excel kullanır gibi tıklamalarla web sitesi kurulmasına olanak sağlamasıdır. Böylece, alan adı ve barındırma hizmeti aldıktan sonra WordPress’te hazır kodlanmış web sitesi kurulum ve yönetim sistemi mevcut olduğundan, kolaylıkla, tıklamalar ile web sitenizi kurup yönetme olanağına kavuşabilirsiniz. Bu tür avantajlarından dolayı WordPress 'in popüler olarak kullanıldığı sonucuna varabiliriz.
Farklı türdeki web siteler farklı temalara ihtiyaç duyacaktır. Bu sebeple, web sitemizin içeriğine göre web sitemizin görünüşünü de düzenlemek gerekir. Örneğin, bir otel rezervasyonu için kurulan web sitesi bir blog’a kıyasla daha farklı bir tema gerektirebilecektir. WordPress 'in avantajlarından biri de WordPress ’de çok sayıda temanın varlığıdır. Bu temaların ücretlileri olabildiği gibi ücretsiz olanları da bulunmaktadır. Temalar, bir web sitesinin temelidir, web site sahipleri dilerlerse renk değişikliklerini, logo eklemelerini yapabilirler. Bu tasarımlar yük teşkil etmeyen çalışmalardır. WordPress web sitesi kurduğumuzda eklenti de yüklemeniz gerekir. Web sitesinin güvenliği gibi konularda birçok eklenti vardır. Vurgulamak gerekir ki, genel olarak, WordPress açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemi olup, WordPress yazılımı herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir.
WordPress Kullanımına İlişkin Diğer Hususlar
WordPress 'in yeni sürümü yayınlanınca, WordPress tarafından bilgi verilir ve güncelleme işlemi kısa sürede tamamlanır. WordPress farklı dosya türlerini destekler; bu anlamda, desteklediği görüntü, metin, ses ve video formatında bulunan dosya türü için uzun bir liste bulunmaktadır. Ayrıca, internette WordPress’e ilişkin sorularımızın yanıtını alabileceğimiz birçok blog, forum, seminer gibi bilgi kaynakları da vardır. Bu arada, web sitenizi tasarlarken, temada bulunmayan bazı özellikleri de eklemek isteyebilirsiniz. O aşamada ilgili özellikleri eklemenin en kolay yöntemi WordPress eklentilerini kullanmaktır. Nitekim, WordPress eklentileri web sitemizi isteklerinize uygun şekilde şekillendirmek ve web sitemize yeni özellikler ekleyebilmek için uygundur.