Bu yazıda Whois sorgulamasında hangi bilgiler görüntülenir? Konusu hakkında bilgi vereceğiz. Öncelikle Whois diğer adı ile Alan adı sorgulama programı, alan adının sahibi hakkındaki bilgileri içermektedir. Whois sorgulaması yapıldığında alan adı sahibi ile ilgili birtakım bilgiler ortaya çıkmaktadır. Whois'te bir alan adı sorgulanabilirken aynı zamanda IP adresleri de sorgulanabilmektedir. Whois sorgulamasında sorgulanan whois hakkında domainin tescil edildiği domain firması, ne zaman tescil edildiği, tescilin ne zaman sona ereceği ve domainin sahibinin kim olduğuna dair bilgiler edinilebilmektedir. Fakat tüm bu bilgilere ulaşabilmek için sorgulama yaparken girilen bilgilerin eksiksiz ve tam olarak girilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda girilen bilgilerin güncelliği de doğru bilgi almak için önemli bir kriterdir.
Whois Sorgulama
Whois sorgulama genelde satın almak istenilen domain boş değil ise ve bu domainin kimin üzerine kayıtlı olduğunu öğrenmek için yapılmaktadır. Whois sorgulamasında hangi bilgiler görüntülenir? Whois sorgulaması sonucunda domainin ne zaman kayıt edildiği, kayıtın ne zaman biteceği ve kayıtın kimin kaydettiğine dair bilgilere ulaşılabilmektedir. Whois ücretsiz bir hizmettir. Tüm kullanıcılar herhangi bir ücret ödemeden whois sorgulaması hizmetinden yararlanabilmektedirler. Aynı zamanda alan adının sahibini öğrenmek için de whois sorgulama yapılabilmektedir. Whois sorgulama kısmına sorgulanacak alan adı eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılarak sorgulama yapılabilir. Alan adı sorgulaması sonucunda ise e-mail adresi, adres, ad ve soyad kimi bilgilere ulaşılabilmektedir. Fakat sorgulama sonucunda çıkan bilgilerin doğruluğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bunun sebebi ise bu bilgilerin alan adı sahipleri tarafından düzenlenmesi nedeni ile açıklanabilmektedir.
Kimler Whois Bilgilerine Ulaşabilir?
Her kullanıcı whois bilgilerine ücretsiz bir şekilde ulaşabilmektedir. Fakat alan adı sahiplerinin bazıları şahsi bilgilerinin açık bir şekilde whois sorgulamasında sunulmasını istemeyebilmektedirler. Ve şahsi bilgilerini sunmak istemeyen alan adı sahipleri whois gizleme özelliğini kullanabilmektedirler. Gizleme sonucunda ise 3. Şahıslar bu bilgilere ulaşamamaktadırlar.
Whois Bilgilerinin Gizlenmesi Nasıl Yapılmaktadır?
Whois sorgulamasında hangi bilgiler görüntülenir? Whois sorgulamasında alan adı sahiplerinin adresleri veya ad ve soyadları gibi bilgiler görüntülenebilmektedir. Fakat bazı alan adı sahipleri bu bilgilerinin 3. Şahıslarla paylaşılmasını istemez. Ve bunun sonucunda whois bilgilerini gizlerler. Whois bilgilerini gizlemek çok basit ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. İlk olarak whois bilgileri domain tarafından tescil edildikten sonra admin panelinde yer alan whois bilgilerini gizle butonunu kullanarak bilgiler gizlenebilmektedir. Whois bilgileri sorgulama ücretsiz olduğu gibi bu bilgileri gizlemek de ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Whois bilgileri gizlendiğinde 3.şahıslar görememektedir. Fakat registrar ve domain sahibi bu bilgileri görebilmektedirler. Whois bilgilerinin gizlenmesinin başlıca sebepleri alan adını gizli tutmak, spam maillerden kaçmak ve domain kimliğini korumak gibi bazı sebeplerden ötürü olmaktadır.
Whois Sorgulaması Sonucunda Hangi Bilgiler Görüntülenebilmektedir?
Whois sorgulaması alan adı sahipleri ile ilgili bazı bilgilere ulaşmak için kullanılmaktadır. Alan adı sahipleri bazen kendi şahsi bilgilerini sorgulama yapılmasını istememektedir. Bunun sonucunda da whois bilgilerini gizlemektedirler. Bu gizleme özelliği dışında whois bilgileri whois sorgulamasında görüntülenebilmektedir. Fakat whois sorgulamasında çıkan bilgiler detaylı olmamaktadır. Belli başlı konular hakkında bilgilere ulaşılabilmektedir. Whois sorgulamasında hangi bilgiler görüntülenir? Whois sorgulamasında görüntülenebilen bilgiler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Domaini kayıt eden kurum adı ya da kişi adı
- Domaini kayıt eden kurumun ya da kişinin e-mail adresi
- Domaini kayıt eden kurumun ya da kişinin adresi
- Domaini kayıt eden kurumun ya da kişinin telefon numarası
- Domainin kaydını yapan firmanın ismi
- Domaini kayıt eden kurumun ya da kişinin telefon numarası
- Domainin sunucu IP adresi
- Domainin kayıt edildiği tarih, Domainin kayıt süresinin bittiği ve güncellendiği tarih olmaktadır.