VPS Sunucu Nedir? Virtual Private Server İngilizce bir kelime olup Türkçeye çevirdiğimizde özel sunucu manasına gelmektedir. Herkesin kullandığı internet siteleri için bu kelimenin ayrı bir önemi vardır. Sanal dünyada yer alan internet siteleri için oldukça popüler bir hizmet olarak VPS öne çıkan bir hizmet türüdür. Özel sunucu veya sanal sunucu olarak VPS hizmeti sayesinde birden çok sanal makineye parçalanan fiziki bir sunucu oluşur. Böylece her sunucu başka hesaplardan bağımsız olarak çalışsa da bir makine içinde bulunan alan paylaşılmış olur.
VPS ile her kullanıcının kendine ait bir kaynağının var olması sanallaştırma teknolojisi nedeniyledir. Projeler açısından esneklik ve bağımsızlık yaratılması sunucuya kök erişimi olması nedeniyledir. VPS kullananlara ait özel bellek ve depo alanı ile bant genişliği mevcuttur. VPS Sunucu Nedir? VPS tam bir sunucuyu kiralama yolu ile elde etmekten daha ucuz ve güvenli bir çözümdür. Web siteleri tarafından VPS tercih edilmesinin bir nedeni de yüksek ölçekli bir trafiğe sahip olmayan bir yapılarının olması ve bütün bir sunucu ihtiyacı bulunmamasıdır.
VPS web sitelerinin sunucu ihtiyaçlarına uygun bir tasarım olması nedeniyle farklı planlar yapılabilmesine olanak sağlar. Sahibi olduğunuz web sitesinde trafik artarsa buna ilişkin olarak sıkıntısız bir hizmet sunma kabiliyeti vardır. VPS fiyat performans konusunda fiziki kiralık sunucu kadar pahalı değildir. Ancak paylaşımlı hosting'den daha pahalıdır. Fiyat performans kriterinin iyi değerlendirilmesi gerekir.
VPS Sunucu Avantajları
VPS Sunucu Nedir? izah etmeye çalıştık. Ancak VPS hizmetleri, fiziksel bir sunucuya ait RAM, CPU, disk gibi kaynakların sanallaştırılarak birden fazla sanal sunucu haline gelmesidir. Fiziksel sunucu içerisinde barınan VPS sunucularda her bir sunucu için ayrılmış kaynak limitleri bulunmaktadır. VPS fiziksel bir sunucuya bağlı RAM, CPU ve benzeri kaynakların sanallaştırılması sonucu birden çok sanal sunucu haline gelmesi olayıdır. VPS sunucunun sağladığı bir takım avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür;
● VPS kullanıcıları paylaşımlı hosting sunucuya göre hızlı ve güvenli bir ortam sağlamış olur.
● Web sitesi için ihtiyaç olan bütün dosya ve veri tabanını depo yapmaya yarayan sanal sunucu olma özelliği vardır.
● Bir takım özellikler sunucu kaynaklı garanti kapsamındadır, kullanılabilir kaynaklarda dalgalanma neredeyse olmaz.
● Web siteniz çok fazla performans gerektiriyor ise bu konuda avantaj sağlar.
● VPS kullanmak istediğiniz güvenlik protokolünü uygulamayı sağlayarak sitenize ekstra güvenlik etkisi yaratır.
VPS Sunucu Dezavantajları
VPS Sunucu Nedir? ve avantajlarını izah etmeye çalıştık. Ancak bu sunucu kullanmanın bir takım dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajlar;
● VPS ilk defa web sitesi kuranlara tavsiye edilmez. Genel olarak daha önce paylaşımlı hosting konusunda bir tecrübe edinmiş ve bunun yeterli olmadığını düşünenler VPS sunucu tercih etmelidir.
● Web sitesinin ziyaretçi sayısı düşük ise VPS tercih edilmemelidir.
● VPS konusunda yeterli altyapı ve teknik bilginiz yok ise bu eksikliği gidermeden VPS kullanmamak gerekir.
● Paylaşımlı hosting sunucu hizmetine kıyasla fiyat konusunda daha pahalı bir hizmettir.
● VPS düzgün bir şekilde yapılandırma yapılmamış ise güvenlik açıkları meydana gelir.
VPS Yönetimi İçin Neden Teknik Bilgi Gerekir?
VPS kullanılabilmesi için teknik bilginin olması gerektiğini belirttik. VPS yönetimi için neden teknik bilgi gerekmekte bu konuya açıklık getirelim. VPS hizmetinden en iyi performansı almak ve yarar sağlamak için VPS üzerinde net ve tam bir kontrol sahibi olmak gerekir.
VPS Sunucu Nedir? avantajları ve dezavantajları hakkında açıklama yapmaya çalıştık. VPS yönetimi için gerekli teknik bilginiz olmadan kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. VPS kullanımında tam bir fayda sağlamak ve bütün fonksiyonlarını net olarak kullanabilmek için bu şarttır.