Virtual Dedicated Server ya da Türkçesi ile Sanal Atanmış Sunucu, kullanıcılarına web uygulamaları oluşturmak, dağıtmak ve barındırmak adına yönetilen ancak adamak adına bir sunucu kiralama olanağı sunan bir sanal makineye denmektedir. Diğer müşterilerle paylaşılmaz bundan dolayı çok kiracı olan ortamlar kullanıcılara sunmamaktadır. Bu yazımızda VDS sunucu nedir diye merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya başladık.
VDS Sunucu
Kullanıcılarının sunucuyu kesintisiz bir şekilde kullanabilmeleri için kurulmuş ve geliştirilmiş bir kısım web sitesi barındırma şekilleri kurulmaktadır. Burada bahsi geçen yöntemler fiziksel sunucu, sanal sunucu ve bulut sunucu gibi farklı türler bulunmaktadır. VDS sunucu nedir diye soranlar için bu sistemin bu kapsamda ortaya çıktığını ve ihtiyaçları karşılamak üzere çıkarıldığını söyleyebiliriz.
Virtual Dedicated Server, sanallaştırma teknolojisini kullanmaktadır. Burada bir sunucuya ait olan donanımların birbirinden tamamen ayrılan şekilde kendisinden daha küçük sunuculara ayrılmasını temel almakta ve böyle çalışmaktadır. Web sitelerinde VDS kullanan site sahipleri ya da yöneticilerin kendileri adına özel olarak ayrılan işlemci ve RAM gibi kaynaklara sahip olduğu bilinmektedir. Bu da VDS sistemleri sayesinde yapılmaktadır. VDS izolasyon ve performans özelliklerine bakıldığında etkili bir hosting çözümü sunulmaktadır. Eğer internet kullanırken kesintisiz bir hizmet almak isterseniz en verimli hosting çözümlerini Virtual Dedicated Server ile bulabilirsiniz. Kendi içerisinde avantaj ve dezavantajları olan sistemlerdir.
VDS Sistemlerinin Sağlamış Olduğu Avantajlar
VDS sunucu nedir ya da bu sistemlerin sağlamış olduğu avantajlar nelerdir gibi sorular sıklıkla araştırılmaktadır. VDS sistemleri birçok avantaj sağlamaktadır. Bu sistemin kullanıcılarına sağladığı avantajlar şunlardır;
● VDS kullanımlarında CPU, RAM veya DISC alanı gibi kaynaklar paylaşımsız bir şekilde kullanılmaktadır. Bu kaynakların her biri kullanıcılar için özel olarak oluşturulur. Kullanıcıların diğer web sitesi kaynaklarını kullanmasına engellemektedir. Bundan dolayı kullanıcıların birbirinin performanslarını etkilemeleri gibi bir durumla karşılaşmazsınız.
● Virtual Dedicated Server, site sahiplerine root erişimi imkânı sağlayarak site üstünde daha fazla kontrol sahibi olmaları gibi bir özellik sunar.
● Bu sistemin kullanıcılarına sunduğu bir diğer avantaj ise ihtiyaç duyulması durumunda kaynak artırımı yapılabilmektedir. Bundan dolayı yenilikçi bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.
● VDS ile web sitesinin trafik yoğunluğu atlatmak da kolay olmaktadır. Kullanıcıları için sağladığı bu avantaj ile web sitelerinde yoğunluklar ile başa çıkabilir ve yüklenme sorunları da ortaya çıkabilmektedir.
● Dilediğiniz bir güvenlik yazılımı kurmanıza da olanak sağlamaktadır. Ayrıca kaynak kullanımlarında bağımsızlık ortaya koyan Virtual Dedicated Server, saldırı alan sitelerinden etkilenme ihtimalleri oldukça düşüktür.
● Ekonomik bir yöntem olması da bu sistemin avantajlarındandır.
VDS Sistemlerinin Dezavantajları
Virtual Dedicated Server, her ne kadar büyük avantajlara sahip olsa da ne yazık ki dezavantajları da bulunmaktadır. VDS sistemlerinin dezavantajları şunlardır;
● VDS, sunucuda yer alan bir kısım yazılımların özelleştirmek istediğinizde kullanıcıların teknik bilgi sahibi olunması gerekmektedir.
● VDS ve bulut sunuculara kıyasla sunucu kaynakları da sınırlıdır.
● VDS, VPS ve paylaşımlı hosting çözümlerine göre daha fazla bir performans göstermektedir. Ancak tek bir kullanıcıya ait olan dedicated sunucuların gücüne erişmemektedir.
● Web sitelerinde dedicated sunuculara göre daha az yetki sahipleri bulunmaktadır.
VDS Sunucu Nedir ve Paylaşımlı Hosting Hizmeti Arasındaki Fark Nedir?
VDS sunucu nedir gibi sorular paylaşımlı hosting ile arasındaki farkı merak eden kullanıcılar tarafından araştırılmaktadır. VDS sistemlerinin diğer hosting sistemlerinden bazı farkları bulunmaktadır. Bu farkları şöyle açıklayabiliriz. Paylaşımlı olan hosting hizmetlerinde sunucuda yer alan tüm kaynaklar birçok sayıda web sitesi tarafından ortak bir şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca VDS sistemlerinde daha az web sitesi bulunmaktadır. Bundan dolayı daha fazla kaynak tahsisi yapılması istenebilir. VDS diğer sitemler gibi web sitelerinin performanslarından etkilenmemektedir. Bu gibi birçok durumu sayabiliriz. VDS sunucu hakkında daha ayrıntılı bilgi için hemen iletişime geçebilirsiniz.