VDS ile VPS arasındaki fark nedir?
VDS sanal atanmış sunucunun kısaltmasıdır. VPS de sanal özel sunucunun kısaltmasıdır. VDS ve VPS'nin yöntem farklılıkları bulunmaktadır. Fakat her ikisi de sanallaştırma teknolojisini kullanmaktadır. VPS işletim sisteminin düzeyinde sanallaştırma ile çalışmaktadır. Fakat VDS ise paravirtualization yöntemini kullanmaktadır. VPS'de fiziksel sucunu küçük olan alanlara ayrışmaktadır. Bu durumda farklı kullanıcıların olan ihtiyaçlarına cevap vermektedir. VPS ile VDS arasında birkaç küçük fark bulunmasına rağmen benzer olan hizmetlerdir. Yeni başlayanlar için isteklerini ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak olanı seçmeleri tavsiye edilmektedir.
VPS'in en üst paketi VDS olarak gösterilebilmektedir. VPS'de sunucuyu kullanıcılar birbirleri ile paylaşmaktadır fakat VDS'de böyle bir şey yoktur. Daha fazla kontrole sahip olduğu için VDS, VPS'e göre daha güvenilir denilmektedir. VDS sanallaştırmanın yeni başladığı zamanlarda ortaya çıkmıştır fakat pek popüler kullanıma sahip olamamıştır. VPS ise sonradan ortaya çıkmıştır ve sık bir şekilde tercih edilmiştir.
VPS Nedir?
VPS Nedir? VPS'nin temelinde sunucuları sanallaştırma yolu ile farklı sunucuları ve hosting hizmetlerini hazır hale getirebilen özel bir teknoloji bulunmaktadır. Bu teknolojinin sayesinde de sunucu bölümlerinin arasında dosya erişimi, veri alışveriş veya vb. geçişler oluşmamaktadır. Sanal olan bölümler tam bir şekilde ayrışmaktadır. Kullanıcıların her birine bunun sonucunda kendilerine ait özel depolama alanı oluşmaktadır. Ayrıca da hem özel bant genişliğine hem de belleğe sahip olmaktadırlar. Standart web siteleri belli bir trafiğin üzerine çıkmakta sorun yaşamaktadırlar. Böyle durumlarda VPS'ye geçmek en ideal çözüm olmaktadır. VPS sunucular orta ölçekli olan trafiğe sahip web sitelerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmaktadır.
VPS’in Avantajları
VPS'in avantajları şu şekildedir;
● Hosting kullanıma bağlı performans kaybı yaşayanlar için en ideal çözümlerden biri VPS olmaktadır.
● VPS ile daha ekonomik çözümlere ulaşmak mümkün olmaktadır.
● VPS'nin dedicated sunucuna göre maliyet avantajı yüksek olmaktadır.
● Aynı zamanda özelleştirmeye çok fazla olanak sağlamaktadır. Böylelikle web sitesinin hem sunucu hem de hosting tarafında ihtiyaçlarını daha iyi şekilde karşılamaktadır. Aynı zamanda VPS ölçeklenebilirdir.
● Eğer fazla kaynağa ihtiyaç duyuyorsanız ek maliyet ile kaynaklara kolay bir şekilde ulaşmanız mümkün olmaktadır. Buna ek olarak da kullanılmayan kaynaklar için ödeme yapmak zorunda değilsiniz.
VDS Nedir?
VDS Nedir? Türkçesi sanal atanmış sunucudur. VDS, web uygulamaları oluşturmak, dağıtmak ve da barındırmak amacı ile yönetilen ve sunucu kiralamaya imkan sunan sanal makineye denilmektedir. Bu makinenin diğer müşteriler ile paylaşılması söz konusu olmayan bir durumdur. Bütün VDSler kendi diski yerine belleğe, işletim sistemine, CPU tahsisine ve de bant genişliğine sahip olmaktadır. Böylece de son kullanıcıların internet üzerinden sunucuya erişmelerine imkan vermektedir. Her web sitenin ya da uygulama özel sunucuya ihtiyaç duymamaktadır. Özel ihtiyaçlara uygun olan VDS hem öngörülebilir hem de istikrarlı olan yüksek performansı ile ön plana çıkmaktadır.
VDS’in Avantajları
VDS'in avantajları şu şekilde olmaktadır: VDS'in sunduğu kolaylıkların arasında yöntem ve kontrol bulunmaktadır. VDS kullanıcılarının VPS'ye göre yönetimi daha fazla olmaktadır. Aynı zamanda root erişimine ve admin yetkilerine bir kısıtlama olmadan sahip olmaları mümkün olmaktadır. Bu bağlamda da VDS sunucularını ihtiyaçlara göre düzenlemek de mümkün olmaktadır. Kaynaklar belli oldukları zaman mevcut donanımın kapasitesi performans üzerinde olumsuz etki yaratmamaktadır. Bunlara ek olarak VDS'de sunucu tek bir kullanıcı tarafından kullanılmaktadır.