Trojanbir virüs türüdür. Truva atı olarak da bilinen kötü amaçlı ve zararları yüksek olan bir yazılım aracıdır. Bilgisayarlar da dahil olmak üzere birçok cihaza bulaşabilmektedir. Truva atı virüsünden korunmak için virüsün çeşidini bilmek gerekir. Trojan virüsü, ransomware, trojan – banker, trojan – droppers gibi kategorilere ayrılır.
Trojan Virüsü Ne Yapar?
Trojan virüsünün işlevi şu şekilde sıralanabilir:
● Bulaştığı cihazın yönetimini ele geçirmek
● Cihazın tüm dosyalarına ve sistemine erişmek
● Verilerin yayılmasını sağlamak
● Verilerin gizliliğini kaldırmak
● Farklı kötü amaçlı yazılımları da sürece dahil etmek
● Cihazın, saldırgan tarafından kullanılması için yekti vermek
Trojan virüsü bulaştığı zaman ortaya çıkan problemlerdir.
Trojan Virüsü Tehlikeli Mi?
Trojan virüsünün riski oldukça büyüktür. Virüsün miktarı ve etki gücüne göre de tüm işletim sistemi üzerinde negatif bir etki bırakabilir. Trojan virüsünün temizlenmesi aşamasında kontrollü ilerlemek gerekir. Zarar gören dosyaların gerekir ise tek tek anti – virüs programları ile temizlenmesi gerekir. Eğer virüs bilgisayar içerisindeki çoğu dosyaya yayılmış ise bu durumda dosyaların temizliği uzun sürebilmektedir. Trojan virüsü kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bu sebep ile de virüsün türüne göre tehlike oranı değişiklik gösterir.
Trojan Virüsü Olduğu Nasıl Tespit Edilir?
Trojan virüsünün bulunması için kullanılan yöntemlerden biri tarama yapmaktır. Ayrıntılı ve kapsamlı virüs taraması ile Truva atı virüsü ortaya çıkarılabilir. Truva atı virüsünün tespit edilmesinde eğer geç kalınır ise dosyalar bozulduktan sonra virüs olduğu anlaşılır. Geç kalmamak için periyodik aralıklar ile kötü amaçlı yazılımların bilgisayarda taratılması gerekir. Ayrıntılı tarama yapmak oldukça önemlidir.
Trojan Virüsü Nasıl Silinir?
Trojan virüsünün silinmesi için uygulanabilen yöntemler vardır. Eğer trojan virüsü manuel olarak sistemden kaldırılamıyor ise doğrudan bu virüs için oluşturulan yazılımların kullanılması gerekir. Trojan virüsünün silinmesi için program ekle kaldır seçeneklerinin kullanılması, virüsten koruma ve güvenlik programlarından yararlanılması çoğunlukla yeterli olmaktadır. Son ihtimal olarak ise sistem geri döndürme ya da sıfırlama seçenekleri değerlendirmeye alınabilir. Truva atı virüsü çoğunlukla manuel olarak temizlenebilmektedir.
Trojan Virüsü Nasıl Kullanılır?
Trojan virüsünün kullanılması doğrudan dosya üzerinde olacak şekilde kurgulanmıştır. Truva virüsü olarak da bilinen bu virüs türü, bilgisayar içerisinde bulunan dosyalara zarar vermeyi amaçlar. Bir ya da birkaç dosya üzerine tutunarak ilgili dosya / dosyaları kullanılamaz hale getirir. Bu dosyaların farklı cihazlara ya da taşıma aygıtlarına aktarılması ile virüs yayılmaya devam eder.
Trojan Virüsü Nasıl Bulaşır?
Trojan virüsünün bulaşması dört farklı şekilde olabilmektedir. Truva atı virüsünün bulaşma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
● İnternet siteleri
● Portlar
● Zafiyetler
● E – mailler
Özellikle internet sitesi ve e – postalar sebebi ile daha sık trojan virüsü ile karşılaşılmaktadır. Trojan virüsü ya da diğer virüs türleri ve kötü amaçlı yazılımlar ile karşılaşmamak için güvenlik altyapısı oluşturulmalıdır. Bilgisayara koruma ve güvenlik yazılımları yüklenmeli, belirli periyotlarda virüs taraması yapılmalıdır. Aksi takdirde trojan virüsünü temizlemek daha zor olabilmektedir.
Trojan Virüsü Telefona Bulaşır Mı?
Telefonda trojan virüsü bulunabilmektedir. Farklı yazılımlar, mobil uygulamalar ve internet siteleri aracılığı ile telefona trojan virüsü bulaştırılabilir. Bu noktada gelen kısa mesajlara, reklam bildirimlerine ve bunlara benzer noktalara dikkat etmek gerekir. Trojan virüsü telefona bulaştığı takdirde istenmeyen reklamlara yönelik kısa mesajlar alınabilir. Telefonda trojan virüsü olduğu tespit edilmiş ise bu durumda telefonun işletim sistemini zararlı yazılımlardan temizlemek için virüs temizleme uygulamaları kullanılabilir. Truva atı virüsü hem bilgisayarda hem de telefonda olabilmektedir.