Sunucu türleri oldukça geniş bir skalaya sahiptir. Farklı çeşitlerinin bulunması, sunucu kavramının tek bir işleve hitap etmemesinden kaynaklanır. Sunucuların işlevleri oldukça fazla olup akıllı cihazlara göre daha güçlü ve daha işlevsel sistemlerdir. Dolayısı ile cihazların ve kullanıcı deneyiminin hem güçlü hem de pozitif olmasını sağlayan ana etken sunuculardır.
Sunucu (server) çeşitlerişu şekilde sıralanabilir:
● Database (veritabanı) sunucusu
● Domain Name System (DNS) sunucusu
● File (dosya) sunucusu
● Game (çevrim içi oyun) sunucusu
● Mail (e – posta) sunucusu
● Proxy sunucusu
● Uygulama sunucusu
● Virtual Private Network (VPN) sunucusu
● Web (internet) sunucusu
Sunucu çeşitleri kullanım alanına ve işleve göre artmaktadır. Her bir sunucunun kendi işlevi, özelliği ve kullanma yöntemi bulunur. Bu sebep ile de sunucu yönetimi ya da denetimi yapılmak istendiğinde sunucu türüne özel hareket edilmelidir.
Sunucu Nedir?
Sunucu (web) çalışma yöntemi, çeşitliliği ve işlevi açısından farklı seçeneklere ayrılır. Çevrim içi platformların kullanılabilmesinden internet bağlantısının sağlanmasına kadar çok geniş bir hizmet ve işlev alanı bulunur. Sunucu kavramı çoğunlukla dijital sistemleri anlatmak için kullanılır. Dijital sistemler içerisinde yapılması gereken birçok işle bulunur.
Bu işlevler veri paylaşılmasından veri gizliliğinin sağlanmasına kadar birçok farklı etkene dayanır. Dolayısı ile. Gereken bütün işlevlerin yerine getirilmesi için sunuculara ihtiyaç vardır. Sunucuların işlevleri çok yönlüdür. Kullanım alanlarına göre özellikleri değişiklik gösterebilir.
DNS Sunucusu Nedir?
DNS sunucusudomain name system olarak bilinmektedir. Türkçeye ise alan adı sistemi olarak çevrilmiştir. Alan adı sistem sunucusunun özellikleri ile diğer sunucuların özellikleri birbirinden farklıdır. DNS sunucusunun özellikleri şunlardır:
● Basit bir sistemdir.
● IP ile bağlantılıdır.
● İnternet adresini oluşturur.
● İnternetin önemli unsurlarından biridir.
● İnternet bağlantısı ve internet sitesi arasındaki köprüyü oluşturur.
● DNS ayarları yapılmadığında bağlantı sorunları ile karşılaşılır.
Dosya Sunucusu Nedir?
File server adı ile de bilinen dosya sunucusu, dosyaların çalışmasını ve en önemlisi açılmasını sağlayan bir sistemdir. Ağa bağlı olan tüm kullanıcıların erişim sağlayabilmesine odaklanılır.
Sunucu (server) çeşitleri arasında birçok kullanıcının en sık karşılaştığı terimdir. İstemciler tarafından aynı ya da ortak bir ağa bağlı olunduğu zaman dosya ve dosya türlerinin rahatlıkla kullanılabilmesini sağlar.
Game Sunucusu Nedir?
Oyun sunucusu çevrim içi (online) oyunlar için özel olarak kullanılmaktadır. Oyuncuların (kullanıcılar) oyuna ulaşmasını sağlayan bir etkendir. Oyun içerisindeki verilere ulaşmak için game sunucusu kullanılır.
Game sunucusu farklı oyun sistemleri ile entegreli olarak çalışmaktadır. Bu sistemler arasında en çok bilinen Playstation’dur. Playstation benzeri olan ve işlevsel olarak aynı şekilde kullanılan oyun cihazları da harici olarak game sunucusu içerisinde yer alır.
Mail Sunucusu Nedir?
E – posta sunucusu mail sisteminin vazgeçilmez bir parçasıdır. E – posta sunucusu maillerin görülmesi, postaların gönderilmesi ve depolanmasına kadar birçok farklı aşamada aktif olarak yer alan bir sistemdir.Bu sistem ile e posta kullanımı daha kolay bir hale gelirken, aynı zamanda e posta sistemlerinin internet aracılığı ile rahatlıkla aktif hale getirilmesi sağlanır.
Proxy Sunucusu Nedir?
Proxy server orijinal adı olan bu sunucunun özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
● Ana sunucu ile harici sunucu arasında kullanılır.
● Cihazların ve istemcinin performansını artırır.
● İnternet bağlantısının daha iyi olmasını sağlar.
● İnternet bağlantısının daha hızlı olmasını sağlar.
● Filtreleme ve bunlara benzer işlemlerin daha iyi yapılmasına odaklanır.
Sunucu (server) çeşitleri arasında website tasarımlarının vazgeçilmez olan ögelerinden biridir. Proxy sunucusu için yapılan uygulama ve denetimler zamanında gerçekleştiğinde sistem sorunsuz şekilde çalışır.