Secure Shell protokolü anlamına gelen SSH ne amaçla kullanılır ve tanımı nedir soruları genellikle bilgisayar ile yakından ilgilenen kişiler tarafından merak konusudur. Tanım olarak bakıldığında bu kavram, bir bilgisayardan başka bir bilgisayara güvenli bir şekilde ulaşmanın bir yoludur. Secure Shell protokolü hem güçlü doğrulama seçeneklerine hem de bilgisayarlar arasındaki iletişimin düzgün olarak sağlanabilmesi için güçlü şifreleme yöntemlerine sahiptir. SSH protokolü, sahip olduğu bu iki önemli özellik sayesinde hem rlogin ya da telnet gibi koruma bulundurmayan protokollerden hem de FTP ya da buna benzer korumasız dosyaya sahip protokollerden daha avantajlıdır. SSH sayesinde gerçekleştirilen dosya ve bağlantı paylaşımları hem güvenli hem de otomatiktir. Ayrıca bu protokolde oluşan bir problem uzaktan bağlantı sayesinde kolay ve pratik bir şekilde çözümlenebilmektedir.
SSH bir bilgisayardaki dosyanın başka bir bilgisayara taşınmasını sağlamaktadır cümlesi ile SSH ne amaçla kullanılır sorusuna cevap verilmiş olacaktır. SSH genel olarak sunucu kullanıcı modelinde çalışan bir bağlantıdır. SSH ile işlem yapan kullanıcılar sadece SSH sunucularına bağlanabilmektedir. Bağlantı sırasında kullanıcı kurulumu başlatmakta ve ardından kimlik doğrulama işleminin tamamlanması için public key şifresini girmektedir. Kurulum aşamasının ardından SSH, kullanıcının ve sunucunun arasındaki gizliliği ve dosya güvenliğini sağlamak amacı ile hash algoritmasını kullanmaktadır. Hash algoritması ile birlikte güçlü simetrik şifreleme de uygulanmaktadır. Bu sayede veriler üzerinde güçlü bir gizlilik ve koruma kalkanı oluşturulmaktadır.
SSH Protokolü Avantajları
SSH ne amaçla kullanılır ve avantajları nelerdir gibi pek çok soru insanların kafasında merak uyandırmaktadır. SSH protokolü pek çok avantaja sahip bir veri gönderme hizmetidir. Bilgisayarlarda veri transferi esnasında hem taşıma katmanında hem de bir üst katmanda çalışmaya elverişli bu protokol, şifreli anahtarlar ile çalışmaktadır. SSH protokolünün diğer tüm protokollerden en büyük avantajı her bağlantı için ayrı bir doğrulama ve anahtar çifti gerektirmesidir. Bu protokolde yerel makinanın sunuya bağlanabilmesi için iki farklı anahtar kullanılmakta ve bu sayede ekstra bir güvenlik sağlanmaktadır. Anahtarların sunucu ile eşleştirilerek bağlantının sağlanabilmesi için yerel makinadan doğrulama gelmesi şarttır.
Güçlü Doğrulama İşlemleri İçin SSH Anahtarı
SSH ne amaçla kullanılır sorusu kadar SSH anahtarı nedir sorusu da merak edilmektedir. Protokollerde doğrulamanın gerçekleştirilebilmesi için birbirinden farklı ve özgün yöntemler bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler arasından en sık tercih edileni public key doğrulamalarıdır. Diğer adı ile SSH anahtarı olarak bilinen bu doğrulama, özellikle otomasyon için tercih edilmektedir. Bu nedenle genel olarak sistem yöneticileri giriş için bu yöntemden yararlanmaktadır. SSH anahtarında biri private olan diğeri ise public olan bir adet açık bir adet de gizli iki anahtar vardır. Bu anahtarlar şifreli olup açık olan anahtar sunucu erişimini doğrulamaktadır. Gizli olan anahtar ise sunucu için erişim iznini aktif hale getirmektedir.
Veri Bütünlüğünün Korunması
SSH ne amaçla kullanılır ve SSH ile veri bütünlüğü nasıl korunur soruları özellikle yazılımcılar tarafından merak edilmektedir. SSH veri bütünlüğünün korunması kullanıcı ve sunucu arasında gerçekleşen bağlantının veri kurulum aşamasında şekillenmektedir. Bu aşamada gerçekleştirilen parametreler doğrultusunda kullanıcı ve sunucu anahtar kullanımına simetrik şifre algoritması ile karar verilmektedir. Oluşan iletişim sırasında iki taraf arasındaki trafiğin Advanced Encryption Standart son derece güçlü şifre algoritması tarafından şifrelendiği bilinmektedir. Secure Shell protokolünde ayrıca transfer işlemi gerçekleştirilen dosyaların bütün olarak kalmasını sağlamak için SHA 2 adı ile bilinen güçlü bir algoritmadan da yararlanılmaktadır.