X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

SSD diskler ve hız farkı konusunda pek çok bilgisayar kullanıcısının merak ettiği detaylar vardır. Öncelikle geleneksel hard disk olarak bilinen HDD’lerin yerini almaya başlayan SSD diskler, çalışma hızı konusunda son derece avantajlıdır. Günümüzde veri depolama ihtiyacı olan tüm cihazlarda yer alan SSD’ler kullanım özellikleri ile tercih edilmektedir. Bu yazımızda SSD özellikleri ve geleneksel disklere göre hız farkına dair bilinmesi gereken detayları bulabilirsiniz.

 

SSD Bellekler Nedir?

 

SSD disk, bilgisayar ve benzeri cihazlarda veri depolamak için kullanılan fiziki aygıtlardır. SSDdisker, sabit diskler yerine kullanılabilen ve işletim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayan önemli parçalardır. Teknolojinin hızlı gelişimi sonucunda giderek popülerlik kazanan ve hemen hemen pek çok bilgisayarda gördüğümüz SSD diskler veri aktarımını hızlı ve kolay biçimde yapar. SSD disklerde bulunan flash yongalar sayesinde veriler uzun süre depolanabilir ve zarar görmeden korunabilir.

 

SSD Çalışma Prensibi

 

SSD disk çalışma sistemi temelde HDD yani geleneksel hard diskler ile aynıdır. Dosyaları uzun süre boyunca zarar görmeden saklamayı sağlayan SSD, flaş bellek türünde bir altyapı kullanır. SSD çalışma prensibinde, bilgisayarlardaki RAM’e benzeri bir depolama birimi yer alır. Fakat bu geleneksel yöntemin aksine elektrik kesildiğinde bile veri tutma özelliğine sahiptir. SSD çalışma prensibinde elektriksel hücreler etkin bir rol üstlenir. Bu hücreler, cihazda sayfa adı verilen bölümlere ayrılır ve depolanacak veriler bu bölümde saklanır. Sayfalar bir araya gelerek blokları oluşturur ve SSD üzerinde hareketli parçalar yoktur.

 

SSD Veri Silme Nasıl Yapılır?

 

SSD veri silme yöntemi, blok üzerinde “kullanılamıyor” olarak işaretlenen sayfalarda geçerlidir. SSD okunamayan bloktaki tüm veriyi belleğe alır ve bloğu siler. Veriyi bellekten yeniden bloğa yazar ve kullanılmamış sayfalar boş bırakılır. Yeni bir SSD üzerindeki tüm boş sayfalar dolmasına rağmen veri yazarken bu süreç tekrarlanır. Bu sürece rağmen SSD’ler geleneksel HDD’lere kıyasla çok daha hızlı okuma yazma imkanı tanımaktadır.

 

SSD ile HDD Arasındaki Hız Farkı

 

SSD ile HDD arasındaki farklar, pek çok bilgisayar kullanıcısının merak ettiği bir konudur. Geleneksel sabit diskler yani HDD’ler hareketli bir yapıya sahipken SSD diskler katı hal olarak bilinen yekpare yapıdadır. Genellikle aynı işlevi gören SSD ve HDD diskler, sistemi yükleyip kişisel dosyaları ve uygulamaları depolamaktadır. Ancak SSD hareketli parçalardan oluşmadığı için veri okuma ve yazma hızı bakımından HDD’ye göre çok daha hızlıdır. Blokların okunuşunda yeni teknolojileri kullanan SSD’ler sayesinde bilgisayarınızın çalışma hızı yükselir. Bu yüzden performans kazanımları ve müşterilerden gelen talep doğrultusunda pek çok bilgisayar üreticisi günümüzde piyasaya sürdüğü yeni modellerde HDD yerine SSD disk tercih etmektedir.

 

SSD Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

 

SSD disklerin avantajları bilgisayar kullanımında hız ve güvenilirlik dışında pek çok detaya sahiptir. Ancak SSD kullanırken herhangi bir sorunlar karşılaşmamak için bilgisayar sistemine uyumlu özelliklere sahip modeller tercih edilmelidir. Özetleyecek olursak SSD disk tercih etmenin avantajları arasında şunlar yer alır:

 

● Geleneksel sabit disklere göre SSD’li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır.

● SSD takılan bilgisayar uygulamaları ve sistemi hızlı açar.

● SSD hareketli parçaya sahip olmadığı için aniden bozulma ihtimali düşüktür.

● SSD sabit yapıda olduğu için düşürme veya dışarıdan gelecek darbelere karşı HDD’lere kıyasla daha sağlamdır.

● SSD çalışırken motorundan ve disk kafasından çıtırtı benzeri sesler gelmez.

● SSD parçalanma sorunu olmadığı için otomatik sorun çözen mekanizmalara sahiptir.

 

Son derece sessiz çalışan SSD disklerin öne çıkan bu özellikleri ve avantajları sayesinde giderek popülerlik kazandığı görülmektedir.

Top