Softaculous nedir? Softaculous, bir içerik sistem yönetimini kurmak için hazırlanmış olan, teknik bir bilgi gerektirmeyen, ücretsiz olarak kullanılabilen eklenti ve web site kurulum yazılımına denir. Softaculous eklentisi sayesinde foto galeri, forum, e-ticaret, blog ve anket gibi web sayfalarını hızlı, kolay bir şekilde kurulabilmektedir. Tamamen ücretsiz ve teknik bilgi olması gerekmeyen bir eklenti olduğu için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu eklenti kurulumu yapıldıktan sonra gelen güncellemeleri de hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlar. Web sayfası bu eklenti sayesinde saniyeler içinde kurulabilmektedir. Ayrıca web sayfası için gerekli olacak MySQL veri tabanı ve Dosya izinleri gibi yapılandırma işlemleri de eklenti sayesinde otomatik olarak kurulacaktır. Bu eklenti ISP System, Interwox, Paralles ve Plesk gibi birçok kontrol panelini de desteklemektedir. Tüm bu özellikleri düşünüldüğünde web sayfası kurmak için en yararlı eklentilerden biri Softaculous olmaktadır.
Softaculous’a Giriş Nasıl Olur?
Softaculous nedir? Softaculous bir web sayfası kurma eklentisidir. Kendi ya da bir başkası için web sayfası kurmak isteyenler bu eklentiyi tercih edebilirler. Eklentiye giriş yapmak için ilk olarak cPanel yönetim menüsüne giriş yapılması gerekir. Giriş yapıldıktan sonra Softaculous menüsü bulunur ve bu kısımdan eklentiye giriş yapılır. Daha sonra Install Now sekmesine tıklanarak eklenti yüklemesi başlanır. Daha sonra ise şu adımlar uygulanmalıdır;
- Yükleme tamamlandıktan sonra web sayfasının hangi URL’de kurulacağı seçilir.
- URL seçimi yapıldıktan sonra Wordpress sürümü seçilmelidir.
- Sürüm seçimi yapıldıktan sonra ise site adının karar verilip site name kısmına yazılması gerekmektedir. Site adı ilerleyen zamanlarda yönetim panelinden değiştirilebilmektedir.
- Web sayfasını tanımlayacak tasvirler ve açıklanmalar eklenmelidir.
- Yönetim paneline giriş yapacağınız zaman kullanılacak olan kullanıcı adı belirlenmelidir.
- Giriş için kullanıcı adı belirlendikten sonra giriş şifresi belirlenmelidir.
- Sitenin hangi dilde olacağı seçilmelidir.
Tüm bu adımlar gerçekleştiğinde Softaculous girişi yapılabilmektedir.
Softaculous Avantajları
Softaculous ’un birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Kullanıcı ara yüzü: Softaculous eklentisi sayesinde kullanıcılar için pratik bir ara yüz oluşturulur. Aynı zamanda jQuery ve Ajax kullanıldığından dolayı kullanıcılar menüyü ya da ayarları kişiselleştirebilmektedirler. Özetle Softaculous kişiselleştirilebilir bir ara yüz sunmaktadır.
- Hazır komut: Softaculous ‘un her günde gelen yeni komut dosyaları bulunmaktadır. Bu komut dosyaları birçok kategoriden oluştukları için kullanıcıların işlerine yaramaktadır.
- Kurtarma ve yedekleme: Softaculous nedir? Softaculous denildiğinde en dikkat çeken özelliklerinden biri de yedekleme ve kurtarma özelliğidir. Bu eklenti ile kurulan ya da tasarlanan web siteleri yedekleme seçeneğine sahiptirler. Bu şekilde veriler başka bir yerde saklanarak korunabilir.
- Güncellemeler: Web sitelerin hacklenme ya da spam gibi problemler ile karşılaşmaması için düzenli olarak güncellenmeleri gerekmektedir. Softaculous ise web siteleri için en son sürümlü güncellemeler sunmaktadır.
- Demo sürüm: Softaculous eklentisi ile bir web sitesi tasarlamadan ya da kurmadan önce ön izleme yapılabilmektedir. Bu şekilde ön izleme sayesinde kurulum tamamlanmadan eksiklikler ve ihtiyaçlar belirlenerek en iyi karar verilebilir.
Softaculous Hangi Uygulamaların Kurulumunu Yapabilir?
Softaculous nedir? Softaculous geniş kapsamlı ve çok avantajlı bir tasarım ya da kurulum yazılımıdır. Softaculous ile birçok alanda uygulamalar kullanılabilmektedir. Kurulabilecek programlara blog uygulamaları kategorisinde örnek olarak Chyrp, Pubvana, HTMLy ve Leafpub verilebilir. Foto galeri kategorisindeki uygulamalara örnek olarak ise Plogger, Pixelpost, Phorum ve Lychee verilebilir. Sıklıkla tercih edilen forum uygulamalarına örnek olarak ise TangoBB, XMB, Carbon Forum, SMF, FluxBB ve FUDforum verilebilir. Ve son kategori olan içerik uygulamalarına örnek olarak ise Kirby, Joomla, Zikula, jCore, Tiki Wiki CMS ve ImpressPages verilebilir.