X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

 

Sanallaştırma nedir? Birden fazla sayıda işletim sisteminin aynı fiziksel kaynaklarının paylaşılması ile çalışmasına sanallaştırma addı verilmektedir. Diğer bir anlamı ise fiziksel yapıların mantıklı olan parçalara bölmesine de sanallaştırma denilmektedir. Sanallaştırma kavramının bulut bilişiminde önemi büyüktür. Sanallaştırma sayesinde bilgisayarların yazılımsal ve donanımsal kaynakları soyutlanmış bir şekilde başka bir bilgisayara aktarılır. Bu gibi özelliklerinden dolayı iş gücünün yanında maliyeti de azaltmaktadır. Aynı zamanda sanallaştırma esneklik ve verimlilik de sağmaktadır. Sanallaştırma yöntemleri birçok farklı amaç ile kullanılabilmekle birlikte birden çok türü de bulunmaktadır. Sanallaştırma türleri; depolama alanı sanallaştırma, ağ sanallaştırma, sunucu sanallaştırma ve işletim sistemi sanallaştırma olarak birbirlerinden ayrılmaktadır. Bu sanallaştırma türleri arasında en çok tercih edilen ise sunucu sanallaştırmadır. Sanallaştırma teknolojilerinin kullanıldıkları her alan için birçok faydası bulunmaktadır.

Sanallaştırmanın Faydaları

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırma teknolojilerinin birçok faydası bulunmaktadır. Sağladığı faydalar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Donanım maliyetlerini önemli derecede düşürmesi
  • Raporlama, yük dengeleme, esneklik ve optimizasyon gibi birçok konuda fayda sağlamaktadır.
  • Herhangi bir ihtiyaç esnasında hızlıca depolama ve sunucu kaynağı oluşturur.
  • Veri merkezi için ihtiyaç duyulacak fiziksel ekipman sayısını düşürür.
  • Yönetim olarak çok kolaylık sağlar. Tek bir noktadan birden fazla sunucu ve bileşenlerin izlenmesini, yönetilebilmesini sağlar. Bunun sonucu olaraktan iş gücü kaybı engellenir.
  • İş sürekliliğinde önemli avantajları bulunur.
  • Veri merkezinin çevreci bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Fiziksel ekipman sayısını düşürdüğünden dolayı enerji tasarrufundan kazanç sağlamaktadır.
  • Sistemde yer alan kaynakların gereksiz bir şekilde kullanılmasını engeller. Böylece kaynaklar yüksek verimlilik ile kullanılabilir.
  • Gereksiz yapılacak yatırımları engeller.

Sanallaştırma Türleri Nelerdir?

Sanallaşma nedir? Sanallaşmanın 4 adet türü bulunmaktadır. Bu türler şu şekilde olmaktadır;

  1. Sunucu sanallaştırma: Sanallaştırma türleri arasında en çok kullanılan ve tercih edilen tür sunucu sanallaştırma olmaktadır. Bu türde sunucuların ortak havuzda toplanması sağlanır. Bu sayede donanım ihtiyaçları azalır ve bu azalma ile birlikte maliyetler de doğru oranda azalır. Maliyetlerin düşmesi ile de enerji tasarrufu yapılır. Sunucu sanallaştırma türü farklı çeşitteki yazılımların yalnızca kendilerinin sanal ortamında çalışmasını sağarken bir yandan da sistem güvenliği sağlanır.
  2. Ağ sanallaştırma: Ağ sanallaştırmada ise birden çok servis sağlayıcısı aynı şekilde birden çok kullanıcının kullanımı için sunulmaktadır. Sanal ağ en uçtan diğer uca hizmet dağıtır. Bu ağ sayesinde ağın kaynakları kullanıcıların arasında da paylaşılabilmektedir.
  3. Depolama alanı sanallaştırma: Fiziksel ağda yer alan depolama alanlarının sadece bir kaynakta mantıksal bir şekilde birleştirilmesine depolama alanı sanallaştırma adı verilmektedir.
  4. İşletim sistemi sanallaştırma: Ortak veri kaynağında yer alan işletim sistemlerinin paylaşımını sağlayarak diğer kullanıcıların sahip oldukları işletim sisteminde güçlendirilmiş ve onarılmış sistem güvenliği avantajını vermektedir. İşletim sistemi sanallaştırmasına OS sanallaştırma da denilebilmektedir.

Sanallaştırma Neden Yapılmalı?

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırma teknolojilerinin ilk çıkış amacı tek bir yerden çok fazla şey üretmektir. Sanallaştırma ile birlikte fiziksel bir sunucu ve birden fazla donanımı varmış gibi çalışmaktadır. Böylece sanallaşmanın kullanıcılara birçok avantajı bulunmaktadır. Sanallaştırma teknolojisi sayesinde oldukça kullanışlı bir yöntem olan sadece bir bilgisayardan birden fazla sunucu üretmek mümkün hale gelmiştir. Kullanıcılar sanallaştırmanın faydalarını gördükten sonra bu teknolojiyi kullanmaya başlamışlardır. Kullanıcıların sanallaştırmaya en çok ilgi göstermelerinin sebebi ise maliyetleri önemli derecede azaltması olmaktadır. Maliyetlerin yanı sıra sanallaştırma ile birlikte CPU kullanımları da büyük bir oranda azalmıştır. Sanallaştırma olmadan önce fiziki nitelikli sunucular CPU’nun %10’luk bir kısmını ihlal etmekteydi. Sanallaştırma sonrasında ise bu %5 oranına düşmüştür. Tüm bu avantajlar düşünüldüğünde sanallaştırma kullanıcılar için oldukça faydalı bir teknolojidir. Sanallaştırma nedir? denildiğinde önemli avantajlar sunan bir teknoloji cevabı verilebilir.

Top