X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

Genel Tanım

 

Kullanıcı ya da kullanıcıların depoladıkları verilere uzaktan online olarak erişmelerini ve bu verileri yönetmelerini sağlayan ve birden fazla bileşenden oluşan bilgisayar sistemlerine sunucu adı verilir. Sunucuları sanal sunucu ve fiziksel sunucular olarak ikiye ayırabiliriz. Sanal Sunucu, İngilizce adıyla VPS (Virtual Private Hosting) olarak da bilinen birbirinden bağımsız birden fazla işletim sisteminin bir arada tutulmasına olanak sağlayan teknolojidir. Fiziksel sunucular ise VDS  (Virtual Dedicated Server) olarak bilinir ve fiziksel olarak bir cihaz/donanım ihtiyacı söz konusudur.

 

PC ve Sunucu Arasındaki Fark Nedir?

 

Temelde PC (Personal Computer) ve Sunucular çeşitli donanımsal ve yazılımsal bileşenlerden oluşan, verilerin depolanması ve işlenmesi için kullanılan teknolojik ürünlerdir.  Teoride benzer fonksiyonlara sahip olan bu ürünlerin pratikte pek çok farkı bulunmaktadır. PC’ler isminden de anlaşılacağı üzere kişisel kullanıma göre tasarlanmıştır. PC’yi oluşturan donanım ve yazılım bileşenleri son kullanıcının günlük işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla üretildiği için 7/24 aralıksız kullanım ihtiyacını karşılayacak güçte değildir. Bu sebeple de daha düşük maliyetlere sahiptir.

 

Diğer taraftan sanal sunucular daha fazla sayıda kullanıcıya, daha büyük boyutlarda veri üzerinde ve 7/24 kesintisiz sürelerde çalışma olanağı sunmak için dizayn edilmiştir. Bir PC’de veri kayıpları ya da performans sorunlarıyla sıklıkla karşılaşılabilir ancak sanal sunucu hizmetlerinde verimlilik ve performansın en üst seviyede kalabilmesi için özel donanım ve yazılımlar kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu özel bileşenler PC’lere oranla daha büyük maliyetler yaratabilir.

 

Sanal Sunucu Çalışma Prensipleri

 

Sanal sunucu bir fiziksel sunucunun yazılım destekli versiyonudur. Sistem tek bir makine üzerinde birden fazla sanal sunucunun bulundurulması ve yönetilmesi prensibine dayalıdır. Bu noktada Hipervizör adı verilen teknik kullanılır. Bu teknik sayesinde tek bir makinede birden fazla sayıda sanal makine yaratılabilir diğer bir deyişle fiziksel bir makine farklı amaçlara hizmet eden birden fazla sanal makineye bölünmektedir. Tüm bu sanal sunucuların yönetiminin tek bir noktadan yapılması kullanımda kolaylık sağlamaktadır.

 

Sanal Sunucu Kullanım Alanları

 

Sanalsunucular pek çok amaçla kullanılabilir. Bilginin en güvenli ve en hızlı şekilde aktarımını sağlamak amacıyla bir servis sağlayıcısının merkezinde bulunan sanal sunucu kendi bünyenizde bulundurduğunuz sunucudan pratik olarak faksızdır.

 

Bir sanal sunucu üzerinde web sitenizi kurabilirsiniz, e-posta sunucularını depolayabilirsiniz. Yüksek boyutlu alan ve kesintisiz güç gerektiren web uygulamaları için de sanal sunucu kullanabilirsiniz. Sanal sunucular ayrıca oyun geliştiricileri, muhasebe firmaları, radyo yayıncıları ve yüksek boyutlarda veri depolamak zorunda olan hizmet sağlayıcıları tarafından da kullanılmaktadır.

 

Sanal Sunucuların Avantajları

 

Her kurumun ve kuruluşun kendi bünyesinde fiziksel bir sunucu bulundurması, bu sunucunun bakım ve yönetimini üstlenmesi yaratacağı ek maliyetler ve gerektireceği ekstra iş yükü bakımından oldukça elverişsiz olabilir. İlgili kurum ya da kuruluşlar sunucunun bakımı ve yönetimi için eğitimli uzman istihdam etmek zorunda kalabilirler ancak hizmet sağlayıcılardan sanal sunucu hizmeti almak tüm bu sorunları ortadan kaldırabilir. Hem devlet kuruluşlarında hem de ticari/özel bağımsız kuruluşlarda iş gücünün çok büyük bir kısmı veri toplamak için harcanmaktadır bu yüzden veri güvenliği konusu 21. Yüzyılın en önemli konuları arasında birinci sırada gelmektedir. Sanal sunucular sağladıkları felaket kurtarma/ yedekleme hizmetleri sayesinde veri kaybını büyük ölçüde engellemektedir. Yüksek hızda internet sağlandığı takdirde sanal sunuculara erişim oranı %99,8’dir.  

 

Sanal Sunucuların bir diğer avantajı ise daha pratik ve hızlı çözümler sunabilmesidir. Bir sanal sunucuda ihtiyaca göre yer değiştirme, yük devretme, geri yükleme, felaket kurtarma, kapasite yükseltme veya düşürme gibi işlemler daha hızlı ve basit bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Top