X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

Nginx vs Apache

 

Nginx vs Apache sunucuları, web sitesinde daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmak isteyenlerin en çok araştırdığı konulardandır. Özellikle sunucu hızı göz önüne alındığında Nginx veya Apache sunucularından hangisinin avantajlı olduğu merak edilmektedir. Her iki sunucu arasında seçim yapmakta zorlananlar için Nginx vs Apache konusunda en faydalı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

 

Nginx Nedir?

 

Nginx sunucusu, web pazarında en çok merak edilen sunuculardan biridir. Hafif ve yüksek performanslı olması ile öne çıkan Nginx aynı zamanda açık kaynaklıdır. Bu sayede geliştiricilere pratik biçimde özelleştirme imkânı sağlayan Nginx sunucusu son dönemde oldukça popülerlik kazanmıştır. Günümüzde en büyük rakibi Apache sunucusu ile birlikte internet sunucu pazarını domine etmektedir.

 

2002 yılında hayata geçirilen Nginx sunucusu, teknik açıdan eşzamansız bir alt işlem mimarisine sahiptir. Böylelikle bir istek meydana geldiğinde sunucu işlemcisinde yeni bir işlem oluşmaz ve performans en yüksek seviyede tutulur. Ayrıca Nginx, son dönemde en hızlı büyüyen web sunucusu olarak geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. En güncel verilere bakıldığında Nginx sayesinde çalışan yaklaşık 400 milyon web sitesinin bulunduğu görülmektedir.

 

Apache Nedir?

 

Apache sunucusu, web sektöründe daha köklü ve tanınmış bir markadır. 1995 yılından bu yana kullanılan Apache, günümüzde hala popülerliğini sürdürmektedir. Açık kaynaklı olan ve kod yazılımını ihtiyaca göre değiştirilme imkanı sunan Apache kodu esnektir. Apache üzerinde CentOS 7 ve Ubuntu 18.04 dahil tüm Linux sürümleri kullanılabilir.

 

Ana hedefi güvenli ve esnek bir web sunucu sağlamak olan Apache, son derece stabil çalışmaktadır. Apache aynı bağlantıyı farklı yollardan sürdürmek için çoklu işlem modülü kullanır. Bu sayede yöneticiler her bağlantı için farklı kriter uygulayabilir. Fakat Apache kullanımı daha fazla tecrübe ve kaynak gerektirebilir.

 

Nginx ve Apache Hangisi İyi?

 

Nginx ve Apache karşılaştırması, kullanıcıların en çok araştırdığı konular arasındadır. Her iki sunucu arasındaki temel fark Nginx’in eş zamansız bir alt işlem mimarisine sahip olmasıdır. Bu yüzden Nginx her istekte yeni işlem yaratmaz fakat Apache gelen bütün istekler için yeni işlem oluşturmak durumundadır. Mimari fark dışında Nginx ve Apache son derece fonksiyoneldir. Farklı özelliklere sahip bu sunucular arasında hangisinin web sitenize uygun olduğuna karar vermek için çeşitli karşılaştırmalara göz atmanız faydalı olacaktır. 

 

Nginx vs Apache Güvenlik Karşılaştırması

 

Nginx ve Apache güvenlik testi bakımından çok sağlam altyapı kullandığı bilinmektedir. Son derece kaliteli güvenlik politikaları kullanan iki web sunucusunun geliştirici ekipleri DDoS saldırılarını önlemek için güvenlik güncellemeleri yayınlarlar. Her iki sunucu da aktif olarak geliştirildiği için sık sık güncelleme alır.

 

Nginx vs Apache Performans Karşılaştırması

 

Nginx ve Apache performans testi bakımından karşılaştırıldığında mimari fark bir kez daha öne çıkmaktadır. Çünkü Nginx’in sahip olduğu alt işlem yönetimi sayesinde müşteri isteklerini daha iyi yanıtladığı bilinmektedir. Ayrıca eylem bazlı olan Nginx, sadece sunucu isteklerle yanıtlar ve hafızayı verimli kullanır. Nginx vs Apache karşılaştırmasında bilgisayar kaynaklarını ve RAM’i daha az kullanan Nginx öne çıkmaktadır. Bu sebeple sunucunuz aynı anda çok sayıda müşteri tarafından kullanıldığında Nginx, Apache’ye göre daha iyidir.

 

Nginx vs Apache Esneklik Karşılaştırması

 

Nginx ve Apache esneklik bakımından ele alındığında Apache sunucusu bir adım öndedir. Çünkü fonksiyonelliğini daha da artıran 60’dan fazla farklı modülü destekleyen Apache son derece esnektir. Ayrıca, Apache .htaccess aracı üzerinden bağlantıların özelleştirilmesini desteklerken Nginx desteklemez. Bu kapsamda Nginx vs Apache karşılaştırması yaparken kendi web sitenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak seçim yapmanızda fayda vardır.

Top