Microsoft Azure sistemi özellikle işletmeler için son derece önem taşıyan sistemlerden biridir. Veri depolama ve güvenlik noktasında öncü roller üstlenen ve kullanıcılara farklı hizmet türleri sunan Microsoft Azure sık sık kullanılır. Bulut sistemi ve bulut sistemine erişim olarak özetlenebilecek olan Microsoft Azure, bilişim alanı için önemli bir gelişmedir. Microsoft Azure kullanımı çoğunlukla yazılım, bilişim, teknoloji ve bunlara benzer çalışmalar yapan sektörler tarafından tercih edilir. Farklı sektörler tarafından da tercih edilerek profesyonel şartlar ile kullanılabilmektedir.
Microsoft Azure Ne İşe Yarar?
Microsoft Azure’nin işlevleri şu şekilde sıralanabilir:
● Verilerin depolanması
● Güvenlik sistemi oluşturulması
● Veri depolama esnasında istenilen kriterlerin belirlenebilmesi
● Temel işlemlerin daha rahat yapılması
● Optimizasyon işlemlerini kolaylaştırır
● Depolanan verilerin rahatlıkla incelenmesini sağlar
Microsoft Azure’nin işlevleri kullanılan modele ve hizmet türüne göre de değişmektedir. Bu işlevler tüm hizmet türlerinin ortak noktasıdır.
Microsoft Azure için Ücret Ödenir Mi?
Microsoft Azure ücret istemeyen uygulamalar arasında bulunur. Azure sistemi içerisinde farklı seçenekler ve geliştirme yöntemleri bulunmaktadır. Her versiyon için ödenecek olan tutar yine Microsoft Azure tarafından belirlenmektedir. Birçok özellik ve kullanıcı deneyimi göstermiştir ki Microsoft Azure ücretsiz bir deneyim sunmaktadır. Microsoft Azure kullanımında Active Directory, Devops ve bunlara benzer seçenekler ücretsizdir. Sadece belirli kısıtlamalar bulunur.
Kullanıcı sayısının sınırlanması bu kısıtlamalardan sadece biridir. Daha fazla kullanıcı ile Microsoft Azure kullanılmak istendiğinde yükseltme yapılması önerilir. Azure hesapları ücretli ve ücretsiz olarak iki ana kategoriye ayrılır. Kişiler, Azure’nin özellikleri yeterli olduğu müddetçe ücretsiz versiyonu uzun süreler boyunca rahatlıkla kullanabilir. Daha yoğun kullanım, çok sayıda kişinin erişimi ve ek özellikler gerekiyor ise ücretli versiyon tercih edilebilir.
Microsoft Azure Nasıl Kullanılır?
Microsoft Azure’nin kullanılması için öncelikli olarak sisteme giriş yapmak gerekir. Hizmet türü ve kullanılacak özellikler ile amaç seçildikten sonra aktif olarak kullanıma hazır hale gelir. Kullanılacak olan ürün tercihine bağlı olarak ürünün nasıl kullanılacağı değişebilmektedir. Örneğin Cosmos DB altyapısı ile Active Directory altyapısının özellikleri değişmektedir. Bu sebep ile de her hizmete ve ürüne göre ayrı bir kullanım planı çıkarılır.
Microsoft Azure’nin Avantajları Nelerdir?
Microsoft Azure’nin işletmelere yararları son derece yüksektir. Özellikle veri güvenliği noktasında önemli bir avantaj sağlar. Microsoft Azure’nin avantajları şu şekilde sıralanabilir:
● Veri depolaması iki seçenek olarak belirlenebilir. Bunlardan biri yarı yapılandırılmış bir diğeri ise yapılandırılmamış seçeneklerdir.
● Bulut tabanlı olması erişimi kolaylaştırır.
● Bakım süreci kolaydır.
● Onarım desteği sunulur.
● Tehdit analizi, güvenlik ihlali ve bunlara benzer uyarılar verir.
Azure Ürünleri Nelerdir?
Microsoft Azure ürünleri birden fazla olmakla birlikte çoğu amaç için özel tasarlanmış alt ürünleri de bulunmaktadır. Azure ürünleri şu şekilde sıralanabilir:
● Active Directory
● Bacup
● Bot
● CDN
● Cosmos DB
● Devops
● LogicApps
● Pipelines
● Site Recovery
● VM
Azure ürünleri birçok farklı amaç ve hizmet için rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Sanal makinelerden içerik dağıtım ağlarına kadar geniş bir perspektif sunar.
Microsoft Azure’nin Hizmet Türleri Nelerdir?
Microsoft Azure hizmet türleri 3 kategoride incelenmektedir. Bu kategoriler şunlardır:
● Hybrid Cloud: Genel ve özel bulutların her ikisine de yer veren bir bulut sistemidir. Kapsamı daha geniş olmakla birlikte birçok kişinin erişimine de açıktır.
● Private Cloud:Özel bulut sistemidir ve erişim kısıtlaması bulunur. Kümelenme ile çalışmak mümkündür.
● Public Cloud:Genel bulut sistemidir. Ağ oluşturma için sık sık tercih edilir.
Microsoft Azure hizmetleri ve ürünleri herkese açıktır.