X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Sunucu Paketlerinde 10 AY Öde 12 AY Kullan Fırsatı İçin Hemen TIKLAYIN !

Tüm Hosting Paketlerinde NET %30 İndirim ! Paketleri Hemen İncelemek İçin TIKLAYIN !

WhatsApp  Satış Öncesi

 

Linux komut geçmişi temizleme Linux kullanıcıları tarafından, işletim sisteminin güvenliğini sağlamak için sıkça gerçekleştirilen bir işlemdir. İşlem, sistem güvenliği açısından oldukça önemli olmasının yanında oldukça basit bir işlem olmasıyla, birçok kullanıcı tarafından es geçilmekte ve sistem güvenliği tehlikeye atılmaktadır. Bu nedenle, yapılan tüm işlemlerin ve girilen tüm komutların kaydını tutan bu sistemin düzenli olarak temizlenmesi, Linux sisteminizin çok daha güvenli bir şekilde çalışmasına imkân sağlayacaktır. Basit bir işlem olması dolayısıyla da herkes tarafından yapılabilecek olan bu işlem, kullanıcılar tarafından zaman zaman uygulama konusunda problemler yaratabilmektedir. Bu nedenle işlemin adımlarını kontrol edebilmek isteyen kullanıcılar için bir yardımcı rehber hazırlanması oldukça avantajlıdır.

Linux Komut Satırı Nedir?

Linux kullanıcıları, sürekli olarak kodlarla iç içe olduklarından, daha önce girmiş oldukları kodları tekrar kullanma ihtiyacı hissedebilirler. Bu gibi durumlarda, Linux komut geçmişi temizleme işlemi önceki komutların silinmesine neden olması dolayısıyla oldukça sıkıntılı bir duruma yol açma riski taşısa da sistem güvenliği için belli zaman aralıklarında komut temizliği yapmak oldukça önemlidir. Linux kullanıcılarının, işletim sistemi üzerinde yapmak istedikleri her işlem için bir kod girmeleri gerekmektedir. Bu kodların girilebileceği ekran olan, Linux komut satırı; bash olarak adlandırılır. Bash sistemi, girilen tüm kodları yorumlayarak, işletim sisteminin çalıştırabilmesine yardımcı olan bir komut istemcisidir. Komut satırı temizleme işlemi de bu ara yüz üzerinden girilen kodlarla gerçekleştirilir. Komut sistemi, tüm kayıtların tutulduğu ve bu nedenle işletim sistemi üzerinde kolay bir şekilde değişiklikler yapılabilecek bir sistemdir. Komut sisteminin güvenliğini sağlamak ve bu sistemin doğru şekilde korunmasına yardımcı olmak için düzenli olarak Linux komut geçmişi temizleme işlemini yapmak ciddi derecede önem kazanmaktadır. 

Linux Komut Geçmişi Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Linux komut sisteminde geçmiş komutlara erişim ve bu komutların temizlenmesi işlemi oldukça basit kodlarla yapılabilmektedir. Bu adımları doğru bir şekilde takip ettiğinizde komut sisteminin temizliğini tamamlayabilir, işletim sisteminizin çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde işlem yapabilmesini sağlarsınız. Komut geçmişi temizleme için izleyeceğiniz bazı adımları şöyle sıralayabiliriz:

  • Öncelikle, komut geçmişine ulaşmak yapılması gereken ilk işlemdir. Bunun için komut satırına “history” komutunu vermeniz gerekmektedir.
  • Başında liste numaralarıyla birlikte, komut geçmişinde yazdığınız tüm komutlar ve girişini yaptığınız tüm işlemlerin listesine rahatça ulaşabilirsiniz. Bu listedeki sıralama numarası sayesinde, yalnızca dilediğiniz komutu silebilmenizi sağlar. Bu özellik sayesinde işletim sistemlerinde dilediğiniz komut için Linux komut geçmişi silme işlemi mümkün hale getirilmiştir.
  • Komut listesinden, örneğin 40 numaralı komutu silmek için “history –d 40” komutunu sisteme girmeniz gerekmektedir.
  • Bunun yanında, birden fazla komutla tek tek uğraşmamak için ve tüm komutları çağırmanın vakit alacağını düşündüğünüz zamanlarda rahatça silme işlemini yapabilmek için girmeniz gereken komut ise “history –o” olarak belirtilmiştir. Bu komutları kullanarak, geçmiş temizleme işlemini rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Alternatif Geçmiş Temizleme Yöntemi

Standart yöntem kullanıcıların taleplerine yetişebilmek konusunda yetersiz kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda çok daha doğru bir şekilde komut satırı geçmiş silme işlemini gerçekleştirmek için herhangi bir editör ile .bash_history dosyası üzerinde dilediğiniz gibi ayarlamalar yapabilmenize olanak sağlanmıştır. Örneğin, history dosyasını nano editör ile açtığınızda, şu adımlarla Linux komut geçmişi silme işlemini tamamlayabilirsiniz;

  • Root kullanıcı iseniz: nano /root/KULLANICI ADI/ .bash history

yolunu kullanarak gerekli dosyaya hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda root kullanıcı olmayan kullanıcıların da ulaşması için:

  • nano /home/KULLANICI ADI/ .bash history yolunu kullanarak geçmiş dosyalarına ulaşabilirsiniz. Bu dosya üzerinde de editör ile işlem yaparak, dilediğiniz komut satırının silinmesini sağlayabilirsiniz.
Top