Birçok web sitesine giriş yaptığımızda ya da herhangi bir web sitesine kayıt olmak istediğimizde karşımızda sıklıkla Google reCAPTCHA'yı bulduk. Bu doğrulama genelde bilgisayarınızın bir bot olup olmadığını test etmek için size bazı sorular sordu. Bu sorular genellikle bir araç türünü, bir hayvanı veya trafik ışıklarını seçtiren kutulardı. rereCAPTCHA'nın önceki sürümlerinde ise bize ekranda görünen metni kutucuğa yazmamız istendi. Eğer kontrol kelimesi ya da kutucukları doğru seçilirse sistem kullanıcının gerçek bir insan olduğunu varsayar. Aynı zamanda verilen cevapla bir veri tabanında saklanır ve bu veri tabanında saklanan tüm sonuçlar bir havuz içerisinde birikti. Fakat ReCAPTCHA'nın sürekli geliştirilmesi gerekliydi çünkü sürekli gelişmekte olan yapay zeka artık doğrulama sistemlerini kırabiliyordu.
Google reCAPTCHA Sürümleri
reCAPTCHA v1
Taranan metinler optik karakter tanıma tarafından analiz edilir. İki optik karakter tanıma programı tarafından İngilizce sözlükte bulunmayan kelimeler şüpheli olarak işaretlenir ve bir reCAPTCHA sorusuna dönüştürülür. Şüpheli kelime bazen kontrol kelimesi ile birlikte görünür. Optik karakter tanıma sisteminin gerçekleştirdiği her tanımlamaya 0,5 puan verilir ve kullanıcı 2,5 puanlık tanımlama değerine ulaştığında gerçek kabul edilir. Fakat ilk Çıkan reCAPTCHA yöntemi aşırı kullanışsız olduğu için pek tercih edilmedi. Son derece zaman kaybı olarak nitelendirildi. Her doğru cevap ise 1 puan değerinde sayıldı.
reCAPTCHA v2
Google reCHAPTA'nın kusurlarına bakarak belli bir geliştirmelere gitti. Bu sürüm insanlar için kolay olacak şekilde tasarlandı ve botlar tarafından doğrulama riskini büyük ölçüde azalttı. Google reCAPTCHA'nın kusurlarına bakarak Nocaptcha olarak adlandırılan bir geliştirme yaptı. Önceki sürümde ki gibi fotoğraflar arasında seçim yapmak vb. görevleri bu sürümde istemedi onun yerine web sitesinde duran onay kutusuna tıklamamız yeterliydi. Aslında sadece bir kutucukta bulunan onay işaretine basmamız başlarda görünürde çok garip geliyordu. Öncelerde karmaşık ve bulanık resimlerden seçim yapmamız gerekiyordu ya da okunamayacak haldeki metinlerde ki büyük ve küçük harfe duyarlı engelleri geçmemiz zorunluluktu. Fakat bu sürümde ise sadece bir tik işaretine basmanız bot olmadığınızı doğrulamak için yeterliydi fakat ne oldu da onay kutusuna tıklamak yeterli oldu? Aslında cevabı basit Google doğrulama için artık gelişmiş analiz sistemlerini kullanmaya başladı. Google artık İnternet'teki geçmiş etkinliklerinize dayanarak sizin için şüpheli olup olmayan işlemelerinizi yapay zeka aracılığı ile tespit edebiliyor. Fakat bu teknoloji ne kadar gelişmiş olsa da bazı kusurlara da sahiptir. Google risk analiz botu sizin gerçek insan olmadığınızı düşündüğü anda tekrardan Eski reCAPTCHA Yöntemini kullanmanız gerekmektedir.
reCAPTCHA v3
reCAPTCHA V3 aslında diğer sürümlere oranla mükemmeldir. Artık onay kutusu kalkmıştır ve siz bu teknolojiyi kullanan sitelerin hangisi olduğunu bile fark etmezsiniz. Genellikle sitenin arka planında çalışır. Ve şu an bu teknolojiyi kullanan site sayısı 2 milyona yakındır. Bu doğrulama yöntemiyle reCAPTCHA bu alanda bir nevi devrim yapmıştır. Arka planda çalışan reCAPTCHA 3 komut dosyaları her kullanıcının profiline özel bir puan oluşturur. Aktivite puanı 1.0 ile 0.0 arasında değişmektedir. Aktivite puanı yükseldikçe web sitesi sizi insan olarak görürken puan düştükçe bot olarak görülürsünüz. Siz bot olarak görüldükten sonra bu dosyalar web yöneticisine atılır ve web yöneticisi sizden kimlik doğrulama ve benzeri doğrulama yöntemleri isteyebilir. Puan oluşturmak için birçok algoritma kullanılır. Bu şekilde botlar neredeyse insanları taklit edemez.
Google reCAPTCHA Önemli midir?
Sitenizde reCAPTCHA bulunmuyorsa sürekli spam gönderilere maruz kalmanız olasıdır. Ve birçok sorunla baş başa kalırsınız. Web siteniz zamanlarla botlarla dolmaya başlar, posta kutunuz spam gönderilerle dolar. Bu yüzden doğrulama yöntemi olarak reCHAPTA eklenmelidir. Aynı zamanda Ddos saldırılarına karşı da reCHAPTA etkilidir.