E-mail blacklist nedir? cevabı için öncelikle blacklist yani kara listenin ne olduğu konusunda fikir sahibi olmak gerekir. Bir adresin, domaininin veya IP'nin isteyerek veya istemeyerek yanlış bir şey yapması durumunda blackliste düşer. Örneğin mailde trojen olması, virüs içermesi veya yayması gibi. Blaklist bir bakıma filtreleme görevi görür. Sunucular bu tarz bir gönderiyle karşılaştığında gönderilen e-maili IP'si blackliste (kara listeye) alır. Blackliste girip girmediğinizi anlamak için bazı siteler vardır. Bu tarz sitelerde sorgulama yapabilirsiniz. Bu listede yer almamak için konu içeriği, veri açıklığı, kullanıcının vereceği tepkiler gibi etmenlere uymanız gerekmektedir. Resmî kurumların gönderdiği postalar için bu kurallar olmazsa olmazdır.
E-mail Nedir?
E-mail blacklist nedir? sorusuna karşılık son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ve iletişimin elimizdeki cihazlar üzerinde tercih edilmesi üzerine sıklıkla duyulan bir konudur. Email diğer adıyla elektronik posta hizmeti, geçmişte büyüklerin kullandığı mektupların yerini almıştır. Mektuplar ile aynı görevi üstlenen elektronik postalar, ağ üzerinden insanların birbirleri ile etkileşime geçmesinde çok büyük kolaylık sağlamıştır. Sadece yazı olarak değil resim, video, dosya gibi eklentileri de diğer bilgisayar veya cihazlara göndermek için kullanılabilir. Dünya üzerinde birkaç büyük servis sağlayıcısı bulunmaktadır ve bu hizmetler belli sınırlar dahilinde ücretsizdir. Örneğin depolama alanı, yazı sınırı... Tercih ettiğiniz sağlayıcıda bilgilerinizi girerek kendi elektronik posta adresinizi oluşturabilirsiniz. Bu sayede arkadaşlarınıza kolaylıkla ulaşabilir ve herhangi bir sitenin avantajlarından faydalanmak isterseniz yine bu adresinizi kullanıp kayıt olabilirsiniz.
Blacklist Sistemi Nasıl Çalışır?
Geliştirilen her bir kara liste yazılımının yapısında farklı sistemler bulunur. Bu sistemler gönderilen e- postanın kara listeye neden düşüp neden düşmemesi gerektiğine karar verir. Bir firma kendi e- posta bültenine kayıt olan kullanıcılarına çok fazla e- posta gönderiyor ve kullanıcılar bu firmadan gelen e- postaları istenmeyen (spam) olarak işaretliyorsa yazılım önlem alır. Firmanın statik ıp adresini kara listeye ekler. Bunun sonucunda e- postalar kullanıcılara ulaşmaz. Sorgulama esaslı çalışan sistemler de bulunmaktadır. Bu durumda ise şirketler kullanıcıya e- posta gönderir. Sistem bu e-postayı tarar ve istenmeyen, zararlı olan kelimeleri, kelime gruplarını kaydeder. Sonraki gelen postaların her birinde bu tarama işlemini yapar ve sistemin yasakladığı bir kelime gördüğünde bu e- postayı direkt olarak blackliste (kara listeye) alır. Oluşturulan e- postalar bilgisayar ortamında ve mobil ortamda farklı şekillerde gözükür. Genellikle spam olarak hazırlanan e- postalar bilgisayar ortamları için oluşturulmuştur. Gelen kutunuza baktığınızda bu e- postaları kolaylıkla fark edebilirsiniz. Fakat bazı zamanlarda önemli e- postalarınız da kara listeye düşebilir. Bunun önüne geçmek için kısa aralıklarla spam klasörünüzü kontrol etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Böylece ''E-mail blacklist nedir?'' sorusunu cevaplamış olduk. Peki bu listeden nasıl çıkılır?
Blacklistten Nasıl Çıkılır?
Öncelikle IP adresinizin kara listede olduğunu öğrenmek için sorgulama yapmanız gerekir. Bu işlem tamamlandıktan sonra hangi firmaların sizi kara listeye aldığını görebilirsiniz. Kara listeden çıkmak için aynı zamanda tüm temizlik işlemlerini yapmış olmanız gerekmektedir. Bunu yapmazsanız kısa süre içerisinde tekrar kara listeye düşebilirsiniz. Gerekli temizlik işlemini yaptıktan sonra kara listeden çıkmak için başvuru yapabilirsiniz. Öncelikle kara listeye düşen ıp adresinin sizin olduğunu kanıtlamalısınız. Bu aşamada neden kara listeye düştüğünüzü görüntüleyebilir veya hangi müşterinizin bu soruna sebep olduğunu görebilirsiniz. Sonrasında gerekli kontroller sağlanır. Eğer gerekli koşulları sağlıyorsanız kısa bir süre içerisinde kara listeden çıkarılırsınız. Kara listeye düşmenizin bir diğer sebebi de diğer kullanıcıların yapmış olduğu etkinlikler olabilir. E- mail blacklist arasında yer almamak için bu tarz durumlardan kaçınmanız gerekir.