DNS nasıl çalışır? DNS sistemi, çözümleyici ve isim sunuculardan oluşan bir sisteme göre çalışır. Bilgisayarlar isim sunucuları olarak düzenlenmiştir. Bilgisayarlarda host isimlerine karşılık bir ip adresini bulunur. Çözümleyiciler, DNS istemcileri olarak işlem görmektedir. DNS istemcilerinde DNS sunucu adresleri bulunur. DNS nasıl çalışır? DNS istemci bilgisayarın isminin karşılığına denk gelen ip adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurmaktadır. İsim sunucu eğer kendi veri tabanında o isim varsa bu isme karşılık gelen ip adresini bularak istemciye gönderir. DNS kayıt veri tabanına işlenen kayıtların manuel girilmesi gerekir.
Bununla birlikte internet adresleri ülkelere göre ayrılmaktadır. İnternet adreslerinin sonunda tr gibi ifadeler bulunmaktadır. Bu ifadeler adresin bulunduğu ülkeyi ifade eder. Örneğin tr Türkiye'ye de Almanya'yı gösterir. Amerika adresleri için ülke takısı kullanılmaz. Bunun sebebi de DNS ve bu uygulamaları yaratan ülkenin Amerika olmasıdır. İnternet adresleri öncelikle ülkelere göre ayrılmaktadır. Internet adresleri ülkelere göre ayrıldıktan sonra com, edu, gov gibi çeşitli alt bölümlere ayrılmaktadır. Bu alt bölümdeki ifadeler top level domainlere karşılık gelir.
Üst düzeyi domainler şunlardır: Edu, com, gov, net, mil, org, num ve arpa'dır. Com uzantısı ticari kuruluşları göstermek için kullanılmaktadır. Edu uzantısı eğitim kurumlarını ifade eder. Org Uzantısı hükümete bağlı bulunmayan ve ticari olmayan kurumları gösterir. Net uzantısı internet omurgası işlevini yerine getiren ağları ifade eder. Gov uzantısı hükümete bağlı kurumları gösterir. Mil uzantısı askeri kurumları göstermek için kullanılır. Arpa uzantısı ters DNS sorgulaması yapılabilecek yerleri bize gösterir. Bunun yanı sıra, num uzantısı telefon numaralarını bulabileceğiniz yerleri gösterir. Bununla birlikte alan isimleri belirli kurallara göre ağaç yapısı olarak adlandırılan bir yapıda kullanılır. Amerika'nın haricinde internete bağlı olan tüm ülkelerdeki yer alan adresler ülkenin ülke kodu ile biter. Türkiye'deki tüm alt alan adresleri tr uzantısı ile bitmektedir.
DNS Nedir?
DNS Nasıl çalışır ve DNS sistemi nedir? DNS 250 karakteri kadar uzanan host isimlerini ip 'ye çevirmek için kullanılan ve geliştirilen bir sistemdir. DNS'nin açılımı ''domain name system'''dir. Türkçe karşılığı alan isimlendirme sistemidir. Host ismi tanımlanmış bir isimdir. Yani, bilgisayarın ismini ve bilgisayarın bulunduğu internet domainini gösteren bir isimdir. DNS makine isminin ip adresini çözer. Ip adresini çözdükten sonra makinenin internet üzerindeki host isimleri ile haberleşmesini sağlar. Yani DNS internet sitelerinin ip adresleri ile alan adları arasındaki bağlantıyı sağlayan bir sistemdir.
DNS Sistemi
DNS Nasıl çalışır? DNS sistemi dört alt sunucudan oluşarak çalışır. Bu sunucular; DNS İmleci, Kök sunucusu, TLD Sunucu ve Yetkili Sunucu'dur. DNS sisteminde ilk karşılaşılan sunucu DNS imlecidir. Alan adı, DNS imleci tarafından sorgulanır. Sorgulama başarılı olduğunda bir sonraki aşamaya geçilir. DNS imlecinden başarılı şekilde geçen alan adı kök sunucusuna gelir. Kök sunucuda çözümlenir. Farklı türlerde çözümleyiciler vardır. TLD sunucusu da çözümleme sürecinin son adımıdır. Bu sunucuda alan adı, IP adresine dönüştürülür. Son aşama olan yetkili sunucuda işlem tamamlanır ve internet sitesi açılır. İnternet sitesinin açılması için yetkili sunucunun IP adres kaydına erişmesi gerekir. Erişim gerçekleşmezse o zaman DNS imleci ek bilgi ister.
DNS Çözümleyicileri Nelerdir?
Farklı türlerde DNS çözümleyicileri bulunmaktadır. Tekrarlı DNS çözümleyici ve yetkili DNS çözümleyici olmak üzere ikiye ayrılır. Tekrarlı DNS çözümleyicisinin en önemli özelliği isteğe yanıt veren bir çözümleyici olmasıdır. Yetkili DNS çözümleyicisi ise tüm kayıtların tutulmasından sorumlu olan bir çözümleyicidir. Bu çözümleyici yetkili sunucu ile beraber çalışır.