Bulut Sunucu Nedir?
Bulut sistem sunucular, son dönemde en çok tercih edilen web barındırma hizmetleri arasında yer almaktadır. Fiziksel sunucular üzerinde çeşitli sanal geliştirme araçları kullanılarak hazırlanan bulut sunucular, web dünyasında cloudserver adıyla da bilinir. Öne çıkan donanımsal özellikleri ve ekonomik kullanım imkanı olması sayesinde bulut sunucu kullanımı günümüzde giderek artmaktadır. Hem bireysel hem de kurumsal projelerde güvenle kullanabileceğiniz bulut sunucu sistemiyle ilgili tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bulut Sunucu Sistemi
Bulut sunucular, kaynak kullanımda yüksek verimlilik sebebiyle yeni başlayan ve geliştirme aşamasındaki projelerde yaygın şekilde kullanılır. Bulut tabiri, veri depolama işlemlerinde de karşımıza çıkan yeni nesil teknolojilerdendir. Bulut, bir yazılım veya uygulama hizmetinin parçası olarak kiralanabilen, internete bağlı sunucuyu ifade eden bir sistemdir. Dolayısıyla bulut tabanlı sistemler web ve veri barındırma dışında yazılım veya uygulama kullanımı da olabilir.
Bulut bilişimi sayesinde tek ve güçlü bir makine kullanmak yerine birden çok küçük bilgisayara dağıtılan işlemlerin stabil çalışması elde edilebilir. Bulut depolama, genellikle bileşik depolama bulutları olarak bilinen tek bir şekilde hareket eden pek çok dağıtılmış kaynaktan oluşur. Bulut sunucu kullanımı, dosyalara ve verilere erişim nedeniyle farklı sürümlerin oluşturulmasını azalttığı için son derece faydalıdır.
Bulut Sunucunun Faydaları Nelerdir?
Bulut sunucunun avantajları, yazılım sorunlarını ortadan kaldırması sebebiyle bireysel veya kurumsal kullanımda son derece önemlidir. İş kullanıcısına güven ve istikrar veren bulut sunucu sistemlerin genel olarak sağladığı faydaları şu şekilde özetlemek mümkündür:
● Bulut sunucuları hızlı ve güvenlidir.
● Fiziksel sunucularda çeşitli donanım hataları görülmesine rağmen bulut sunucular daha stabil çalışır.
● Bulut sunucular bütçelerini düşük tutmak isteyen kullanıcılar için en verimli çözümleri sunar.
● Bulut sunucular kararlı ve istikrarlı olduğu için fiziksel sunuculara göre çok daha kullanışlıdır.
● Para karşılığı hizmet alınan bulut sunucular çok daha hızlıdır.
● Fiziksel sunucu fiyatı ile aldığınızdan çok daha fazla kaynak ve hizmet almak mümkündür.
● Benzer özelliklere sahip fiziksel sunucuya göre çok daha fiyat/performans odaklıdır.
● Bulut sunucuya ölçeklenebilirlik maksimum seviyededir.
● Bulut sunucularda bellek ve disk alanı isteğe bağlı olarak yükseltilebilir.
● Bulut sunuculara internet bağlantısı olan her ortamda erişmek mümkündür.
Görüldüğü üzere bulut sunucuların, geleneksel fiziki sunuculara kıyasla öne çıkan pek çok özelliği ve avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan hem bireysel kullanıcılar hem de ticari ve kurumsal firmalar yararlanabilir.
Bulut Sunucu Çalışma Prensibi
Bulut sunucu çalışma sistemi, internet ağının çalışma sistemi ile çok benzerdir. Esasında internet de makro ölçekli bir bulut sunucu olarak tanımlanabilir. Güncel olarak kiralanabilen bulut sunucular, geleceğin internetinde altyapı sağlayıcısıdır. Veri depolama ve transfer maliyetleri az olan bulut sunucularda bant genişliği hızı artmaktadır. Büyük veri merkezleri sunucularının depolama alanları sanallaştırılarak diğer kullanıcılara da hizmet verebilmektedir. Bu kapsamda kullanıcılar devasa kaynakların vermiş olduğu avantajlardan yararlanırken düşük maliyetler ödediği için verimli bir ekosistem geliştirmektedir.
Bulut Sunucu Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Bulut sunucu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, her kullanıcının beklentilerine göre değişiklik gösterebilir. Kurumsal veya bireysel proje için bulut sunucu seçilecekse öncelikle mevcut projenin alt yapısına en uygun sistem tercih edilmelidir. Yüksek performanslı ve verimli donanımlara sahip bulut sunucular mutlaka ön planda tutulmalıdır. Bu bakımdan fiyat/performans beklentisinde optimum düzeye ulaşmak için kaliteli hizmet veren bulut sunucu firmaları seçilebilir. Günümüzde giderek popülerlik kazanan bulut sunucu sistemler hayatın her alanında web ve veri depolama hizmetlerinde kullanılabilir.