İnternette dolaşırken karşılaşabileceğimiz pek çok hatadan sadece birisi olan 503 Service Unavailable Hatası Nedir? Eğer karşılaşırsak nasıl düzeltebiliriz? sorularının çözümleri aslında oldukça basittir. Ancak bu hatalar, bazı kullanıcılar tarafından çok ciddi problemler olarak görülmektedir. 503 Service Unavailiable hatası, sanılanın aksine sadece girmek için uğraştığınız bir internet sitesinin yoğun olduğunu, site aktif olsa da erişimin olmadığını gösteren bir http durum kodudur. Ancak bazı durumlarda daha ciddi problemlerin göstergesi de olabilmektedir.
503 Service Unavailable Hatası Karşımıza Nasıl Çıkmaktadır?
503 Service Unavailable hatası, karşımıza 503 Service Unavailable; 503 Service Temporarily Unavailable, Http/1.1 Service Unavailable, HTTP Server Error 503, Service Unavailable – DNS Failure, 503 Error, HTTP 503, HTTP Error 503, Error 503 Service Unavailable, Error 503 Backend fetch failed formlarında çıkabilmektedir. Ancak nasıl yazarsa yazsın bu hataların hepsi 503 http kodlu hatalardır.
503 Service Unavailable Hatası ile Karşılaştığımızda Ne Olur?
503 Service Unavailable Hatası Nedir? Çözümü nasıldır? 503 kodu, girmeye çalıştığınız internet sitesinin her ne kadar çalışır durumda olsa da anlık olarak erişilemediğini gösteren bir hata kodudur. Ancak bu hatanın diğer hatalara oranla kötü olan yanı ise maalesef ki çözüm yolları hakkında kullanıcılara herhangi bir bilgi vermemesi ve sadece "Service temporary unavailable" mesajı ile karşımıza çıkıyor olmasıdır. Eğer bu hata devam ederse karşınızda sandığınızdan daha ciddi bir problem var demek olabilir. Bu hata sonucu, eğer bir internet sitesine sahipseniz kullanıcıların internet sitenizi hiçbir şekilde ziyaret edemeyeceği gibi, aynı zamanda sahip olduğunuz yönetici alanınıza da erişiminizi kaybedeceksiniz. Bu durum, sitenizi hiçbir şekilde güncelleyemeyeceğiniz anlamına gelmektedir.
503 Service Unavailable Hatası Çözümü Nedir?
503 Service Unavailable Hatasının çözüm yolları;
1. WordPress Eklentilerinizi Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın
WordPress‘teki (Çalışma Alanı) 503 hatasının en yaygın nedenlerinden biri eklenti uyumluluğu ile ilgili sorunlardır. Bu yüzden eklentilerle ilgili sorun olup olmadığını anlayabilmek için sitenizde yer alan tüm eklentileri devre dışı bırakmanız gerekmektedir.
2. WordPress Temanızı Devre Dışı Bırakın
503 hatasını temanız ile yaşanabilecek potansiyel uyumluluk sorunları da yaratıyor olabilir. Fakat temanızdan kaynaklanan uyumluluk sorunları, maalesef yukarıdakiyle aynı şekilde çalışmıyor. Eğer WordPress, tema klasörünü yeniden adlandırırsanız varsayılan temaya geri dönmeniz pek mümkün değildir ve “Theme name does not exist” gibi bir hata görürsünüz. Ya da tema dizininin yer aldığı klasörün tamamını yeniden adlandırmayı denerseniz, “ERROR: The themes directory is either empty or doesn’t exist” gibi bir hata ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
3. İçerik Dağıtım Ağınızı (CDN) Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın
Bazen, 503 hatası web sitenizdeki bir sorun, İçerik Dağıtım Ağınız (CDN) nedeniyle oluşabilmektedir. Bir CDN kullanıyorsanız, durumun bununla alakalı olup olmadığını kontrol etmenin en iyi yolu, CDN’yi geçici olarak devre dışı bırakmaktır.
4. WordPress “Heartbeat” API’sini sınırlayın
Heartbeat, platformun içeriğini kaydetmek için kullandığı, erişmeye çalıştığınızgönderiler üzerinde başka birinin çalıştığını size bildiren ve daha fazlasını sağlayan, WordPress’te yerleşik bir API’dir. Heartbeat API sorunlarınızın kaynağı mı değil mi anlamanın en hızlı yolu, onu geçici süreliğine devre dışı bırakmaktır.
Bu çözümlere ek olarak 503 Service Unavaliable Hatası Nedir? sorusunun diğer iki çözümü de WP_DEBUG'ı devre dışı bırakmak ya da Sunucunuzun kaynaklarını arttırmak olabilir. Eğer bu çözüm yolları ile de çözmek için uğraştığınız 503 Service Unavailable Hatası düzeltmeyi başaramaz iseniz sorunun geçmesini beklemek, internet sağlayıcınıza danışarak destek almak sizleri daha net bir sonuca ulaştırabilir.